joi, 10 februarie 2011

Rasetele in fiecare zi ne scapa de doctorii!

Majoritatea oamenilor de stiinta (dintre care ii putem aminti pe Paul Ekman sau David Matsumoto) s-au pus de acord ca figura umana este cea mai importanta unealta a comunicarii pe care o detine corpul uman. Este evident asadar de ce acordam o mare importanta expresiilor faciale ce scot la iveala diferitele emotii pe care le simtim.

Zambetul, de exemplu, este forma expresiva a unui sentiment predominant de care suntem sau nu constienti la acel moment. Sentimentul poate sa fie de bucurie sau de usurare. Cert e faptul ca aceasta expresie faciala nu este legata doar de starea psihica a unei persoane, ci si de starea ei de sanatate (un om bolnav care are dureri, sa zicem, nu se poate simti in stare sa zambeasca).

Dar putem gandi si vice versa? Este starea de sanatate a unei persoane legata de zambete si rasete? Pot ele sa influenteze functionarea organismului?

Steve Wilson, psiholog si terapeut prin zambete, considera ca persoanele zambarete sunt mai sanatoase decat celelalte. Totusi, mai multi cercetatori nu sunt siguri daca actul de a zambi si a rade in sine ajuta organismul sa se simta mai bine. Atitudinea pozitiva, simtul umorului si sprijinul familiei pot juca un rol la fel de important.

Ce se intampla cand radem?

Atunci cand radem ne schimbam din punct de vedere fiziologic. Muschii fetei noastre se intind (si sunt peste 40), pulsul si tensiunea arteriala cresc si respiratia ni se accelereaza, trimitand mai mult oxigen in tesuturi.

Se pare ca rasul nu numai ca ne binedispune, dar ne face si sa aratam mai bine - arde calorii. Maciej Buchowski, un cercetator de la Universitatea Vnderbilt, a efectuat un studiu legat de aceasta afirmatie. El a masurat cantitatea de calorii consumate in timpul rasului si a aflat ca in 10 - 15 minute in care radem cu pofta putem arde peste 50 de calorii (nu va entuziasmati totusi...o bucata de ciocolata contine acest numar de calorii, deci e nevoie de multe ore de ras pentru a slabi vizibil).

Efectele rasului asupra organismului uman

Numerosi cercetatori au studiat efectele rasului asupra corpului uman si au descoperit informatii noi si extrem de interesante:

- imbunatateste circulatia sangelui: oameni de stiinta de la Universitatea un Maryland au studiat efectele asupra vaselor de sange ale persoanelor in timpul vizionarii de comedii si drame; dupa terminarea filmelor, vasele sanguine ale grupului ce urmarise comedii se comportau normal, in timp ce grupul care a urmarit drame avea vasele de sange tensionate si o circulatie mai proasta

- imbunatateste sistemul imunitar: un nivel ridicat al stresului este asociat cu un sistem imunitar slabit; studii recente au demonstrat ca abilitatea de « a face haz de necaz » poate creste numarul anticorpilor din organism

- scade nivelul zaharului din sange: un studiu efectuat pe 19 diabetici a artat ca rasul poate scadea nivelul zaharului din sange; in prima zi, dupa masa, grupul de diabetici a fost pus sa citeasca; in urmatoarea, grupul a mancat aceeasi mancare, dar dupa masa a vizionat o comedie; dupa film, nivelul zaharului din sangele diabeticilor scazuse, iar in ziua anterioara, dupa lectura, ramasese la acelasi nivel.

- rasul te ajuta sa te relaxezi si sa dormi mai bine: mai ales daca te doare ceva, o terapie cu amuzament sporeste sansele de a avea un somn linistit

Tuturor ar trebui sa ne placa sa zambim si sa radem. Daca totusi avem o zi proasta si nu reusim sa ne destindem, iata un mic experiment care sa ne vina in ajutor: luati un creion in gura si tinet-l intre dinti (fapt ce cauzeaza o expresie faciala asemanatoare zambetului) in timp ce va uitati la desene animate. Ziua dumneavoastra va deveni mai buna!

Un comentariu:

GRIGORE ROTARU spunea...

Din Scrisoarea III

„ PânI ce izvorăsc din veacuri stele una câte una
Şi din neguri , dintre codri, tremurând se-arată luna :
Doamna mărilor şi-a nopţii varsă linişte şi somn.
Lângă cortu-i, unul dintre fii falnicului domn
Stă zâmbind de-o amintire , pe genunchi el scrie-o carte,
S-o trimiţă dragei sale, de la Argeş mai departe ...“

Pun în evidenţă cel mai frumos vers scris vreodată în limba română ( părerea mea ) :
„Stă zâmbind de-o amintire , pe genunchi el scrie-o carte,“
Trebuie să ai geniu , altfel nu este posibil să faci descriere pentru asemenea stare de infinită melancolie.
Am zâmbit a bucurie citind articolul dumneavoastră !

:)

:)